ESTETİK ve DİĞER TIBBİ MÜDAHALELER, DOKTORLAR ve SORUMLULUKLARI

TIBBİ MÜDAHALALER

Estetik ve Diğer Tıbbi Müdahaleler, Doktorlar ve Sorumlulukları : Malpraktis tıbbi hatalı uygulama anlamına gelmekte olup, bilgi, deneyim eksikliği veya hata sebebiyle hastanın zarar görmesidir. Yapılan hatalı estetik veya tıbbi uygulamalar sebebiyle zarar gören hastalar tıbbi tedavi uygulanan hastaneye, tıbbi merkeze veya doktora karşı tazminat talep edebileceklerdir.

Malpraktis her ne kadar hatalı tıbbi uygulamaları kapsamakta ise de, komplikasyon olarak nitelendirilen öngörülemeyen veya öngörülse dahi engellenemeyen hususlar farklıdır. Zira, komplikasyonlar olağan sınırlar içerisinde olduğu sürece tazminat sorumluluğu oluşturmamakta olup, ancak doktorun hatalı uygulamaları sonucunda oluşan komplikasyonlar hastanın tazminat hakkını doğurmaktadır.

UYGULANACAK HUKUKİ HÜKÜMLER

Estetik operasyonlarda doktor ile hasta arasındaki hukuki ilişkinin tespiti önem arz etmektedir. Zira, yapılan tıbbi uygulamanın niteliğine göre vekalet sözleşmesi hükümleri veya eser sözleşmesi hükümleri uygulanabilmektedir. Örneğin, burun estetiği, diş implantı gibi işlemlerde eser sözleşmesi hükümleri uygulanmaktadır. Diğer örnekler olarak ise, estetik amaç taşımayan, organ nakli, kalp ameliyatı gibi hususlarda vekalet sözleşmelesi hükümleri uygulanmaktadır. Bu durumda yapılan tıbbi uygulamanın niteliği ve türüne göre değişkenlik arz etmekte olup, her bir işlemde ayrı bir değerlendirme yapılması gerekmektedir.

ESTETİK KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLEN HUSUSLAR

Estetik operasyonları vücut üzerinde yapılan bazı değişiklikleri kapsamakta olup, liposuction (yağ aldırma), vajinal işlemler, augmentasyon plastisi (meme büyütme), diş implantı, diş protezi işlemleri bu kapsamda değerlendirilmektedir. Estetik operasyonları yalnızca bu işlemlerle sınırlı bulunmamakta olup, operasyonun içeriği ve türüne göre estetik olarak nitelendirilebilecektir. Estetik işlemleri, bir sonuç vaad edildiği için eser sözleşmesi kapsamında değerlendirildiğinden doktor, muayenehane veya hastanenin bu husustaki sorumluluğu tedavi amaçlı tıbbi tedavilere göre daha ağırdır.

HATALI OPERASYON SEBEBİYLE TAZMİNAT DAVASI

Yapılan hatalı estetik veya diğer operasyonlar sebebiyle hastanın zarar görmesi halinde hastanın tazminat talep etme hakkı bulunmaktadır. Zararın kapsamına, hastanın uğradığı her türlü maddi ve manevi tazminat girmektedir. Burada maddi tazminat kapsamına, ödemiş olduğu hizmet bedeli, yaşanan komplikasyonlar sebebiyle ödemek zorunda kaldığı diğer tedavi giderleri, hastanın uğradığı kazanç kaybı ve iktisadi geleceğinin sarsılmasından doğan zararlar da dahil olmak üzere diğer maddi tazminat kalemleri girmektedir. Manevi tazminat kapsamına ise, yapılan hatalı operasyon sebebiyle acı, elem, keder ve ızdırap girmektedir.

Yapılan hatalı estetik işlemleri veya diğer operasyonlar sebebiyle zarara uğrayan hastanın tazminat talep edebilmesi için belirli şartlar bulunmaktadır. Doktorun tıbbi uygulamalarını kusurlu olarak gerçekleştirmesi, maddi-manevi bütünlüğe karşı bir ihlal meydana gelmesi ve zarar görmesi, doktorun kusurlu tıbbi uygulaması ile hastanın uğradığı zarar arasında nedensellik bağının yer alması gerekmektedir.

Hastanın uğramış olduğu maddi zararların değerlendirilmesinde belirli hesaplama yöntemleri kullanılarak bilirkişi vasıtasıyla zarar hesaplanmaktadır. Bilirkişi tarafından zarar hesaplanırken, doktorun tıbbi uygulaması öncesi, sırasında veya sonrasındaki kusuru, bunun sonucunda hastada meydana gelen zararlar da göz önünde bulundurularak bir rapor düzenlenmektedir. Mahkemeler tarafından da bu düzenlenen bilirkişi raporu uyarınca bir maddi tazminata hükmedilmektedir. Manevi zarar açısından ise, kişinin yaşadığı acı, keder, elem ve ızdırap değerlendirilerek manevi tazminat hesaplanmaktadır.

TAZMİNAT KAPSAMINA GİREN HUSUSLAR

Bir doktor tarafından gerçekleştirilen estetik işlemleri veya diğer operasyonlar sebebiyle hastanın zarara uğraması çeşitli şekillerde olabilecektir. Burada, gerçekleştirilen estetiğin vaad edilen sonuca uygun olmaması, tıbbi uygulama sonrasında komplikasyon oluşması hususları doktorun sorumluluğu doğabilecektir.

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi E. 2018/479, K. 2018/1458 ve T. 10.04.2018

“Estetik operasyonlarda da yüklenici yani estetik operasyonu yerine getiren doktorun edimini, iş sahibinin yani hastanın amacına ve isteğine uygun şekilde yerine getirmesi zorunludur. Davacının burnundaki şekil bozukluğununtıbben komplikasyon olarak tanımlanmakla birlikte eser sözleşmesinin niteliği sonucu garanti etmesi nedeniyle gereği burnundaki şekil bozukluğunun 2. bir operasyonla düzeltilmesi gerektiği dosyada bulunan bilgi ve raporlardan anlaşıldığından dosyada mevcut bulunan 10.07.2015 günlü belge ekinde sunulan bilgi ve belgeler ile 25.07.2014 tarihli fatura da gözetilerek davacının yeniden ameliyat olması nedeniyle ödediği bedelin kadri maruf olup olmadığı konusunda son bilirkişi kurulundan ek rapor alınıp bu bedelin hüküm altına alınması gerekirken tümden maddi tazminat isteminin reddi doğru olmamış, kararın bozulması uygun bulunmuştur.”

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi E. 2018/182, K. 2019/930 ve T. 04.03.2019

“Komplikasyonlarda ise aydınlatma yükümlülüğü ve komplikasyon yönetiminin doğru yapılması yine yüklenicinin (hekimin) sorumluluğundadır. Mahkemece alınan … Raporunda, davacının sol göğüs üst medialde ele gelen ağrılı kitlesinin olduğu, sağ göğüs alt bölgede ele gelen ağrılı sert kitle, her iki göğüs altında 3’er cm’lik ameliyat skarları bulunduğu, sol göğüs daha büyük görünümde, sağ göğüs sola göre daha sarkık görünümde olduğunun izlendiği belirtilmiştir. Somut olay değerlendirildiğinde, davacıya yapılan estetik müdahalenin sonucu itibariyle davacı iş sahibi yararına sonuç vermediği, memede başlangıçta amaçlandığı şekilde estetik açıdan daha düzgün ve dik durma olgusunun gerçekleşmediği anlaşılmaktadır. Bu durumda davalı hekimin edimini sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirmediğinden ödenen bedel olan 5.178,00 TL’nin iadesi ile uygun görülecek oranda manevi tazminata hükmedilmesi gerekirken davanın reddine karar verilmesi doğru olmamış, kararın bozulması uygun bulunmuştur. …”

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi E. 2019/2716, K. 2019/3692 ve 30.09.2019

…dosya kapsamına göre davalı tarafından yapılan operasyondan sonra oluşan ve giderilemeyen şekil bozukluğunun başka bir uzman tarafından giderildiği anlaşılmaktadır. Davalı savunmasında davacıyı ikinci operasyon için çağırdıklarını ancak gelmediğini açıklamıştır. Davalının edimi Borçlar Kanunu’nda düzenlenen eser sözleşmesi hükümlerine göre sonuç taahhüdünü içermekte olup bu taahhüdün ilk operasyonda yerine getirilmediği anlaşılmaktadır. Güveni sarsılmış olan davacının ikinci operasyon için davalıya gitmesi beklenemeyeceğinden davacının burun ile ilgili estetik operasyon için yaptığı masrafınyeni bir bilirkişi heyetinden alınacak rapor ile hesaplattırılıp ayrıca manevi tazminat talebi yönünden de değerlendirme yapılarak sonuca göre karar verilmesi gerekirken eksik incelemeile karar verilmesi doğru olmamıştır.”

Yukarıda görüleceği üzere, doktorlar, muayenehaneler, tıbbi merkezler veya hastaneler tarafından gerçekleştirilen estetik amaçlı tıbbi müdahaleler ve diğer operasyonlarda doktorun büyük sorumluluğu bulunmaktadır. Yapılan hatalı tıbbi müdahaleler sonucunda hastaların zarara uğraması halinde hastalar uğradığı tüm maddi ve manevi zararları talep etme hakkına sahiptir. Bu hususta gerekli hukuki yardımı talep eden hastalar ofisimiz ile iletişime geçerek gerekli hukuki yardımı alabilecektir.

Bankacılık ve Finans Hukukundan kaynaklanan ve bankalarla yaşadığınız uyuşmazlıklar kapsamında dava süreçlerinizin yürütülmesi ve yine söz konusu işlemlerle ilgili hukuki danışmanlık talep etmeniz halinde iletişim kanallarımız üzerinden tarafımıza ulaşabilirsiniz.

Av. Mehmet Said SARIBAŞ
info@saribasakbaba.av.tr