ANONİM Ve LİMİTED ŞİRKETLERDE YÖNETİM KURULU, MÜDÜRLER KURULUNUN GÖREV SÜRESİNİN BAŞLAMA TARİHİNİN TESPİTİ

Anonim ve Limited Şirketlerde Yönetim Kurulu, Müdürler Kurulunun Görev Süresinin Başlama Tarihinin Tespiti ; Anonim ve limited şirketlerde temsil ve ilzam, zorunlu organları olan yönetim kurulu ve müdürler kurulu aracılığıyla yerine getirilmektedir. Yönetim kurulu ve müdürler kurulu TTK’da öngörülen usul ve esaslarda belirlenmekte olup, bu kişilerin görev süresinin başlama tarihi olarak TTK’da net bir düzenleme yapılmamıştır. İşbu makalemizde, yönetim kurulu üyeleri ve müdürlerin görev başlama tarihlerinin tespitinin hangi şekilde yapılması gerektiğine ilişkin inceleme yapılacaktır.

TTK madde 629 uyarınca, limited şirketi temsile yetkili müdürlerin temsil yetkilerinin kapsamına, yetkinin sınırlandırılmasına, imzaya yetkili olanların belirlenmesine, imza şekli ile bunların tescil ve ilanına TTK’nın anonim şirketlere ilişkin ilgili hükümlerinin kıyas yolu ile uygulanacağı öngörülmektedir.[1] Bu kapsamda, işbu makalemizde incelenen konuya ilişkin olarak yapılan açıklamalar hem anonim şirketler hem de limited şirketler açısından geçerli olacak şekilde yapılacaktır.

Görev başlama tarihine ilişkin üç ihtimal söz konusudur. Birincisi, seçilme günü, ikinci olarak göreve başlanılan gün ve üçüncü olarak ise, sicile tescil edildiği gün olarak düşünülebilir. İlana ilişkin olan durum değerlendirilme kapsamında tutulmuştur. Zira, Yargıtay’ın aşağıda belirtilen kararında ticaret sicil gazetesinde yapılan ilanın kurucu değil açıklayıcı nitelikte olduğuna hükmedilmiştir.

Yargıtay HGK. E. 2012/21-734 K. 2013/152 T. 30.01.2013

…Yukarıda yapılan açıklamaların ışığında, davacının dava dışı şirketteki temsil yetkisinin sona ermesi ve yerine yeni temsilci atanmasının sicil gazetesinde ilanının, işlemin hukuken varlık kazanmasına değil, bu hususun üçüncü kişilere açıklanması amacına yönelik olduğu, dolayısıyla inşai değil bildirici bir işlem olduğu açıktır…”

Doktrinde, yönetim kurulu ve müdürler kurulu görev süresinin başlangıcına ilişkin olarak yukarıda belirtilen şekilde üç ayrım yapılabileceği belirtilmiştir. Seçilme günü, göreve başlama günü ve ticaret siciline tescil edilen gün olarak ayrım yapılmıştır. Tescilin kurucu nitelikte olmadığı, tescilin bu sebeple görev başlama tarihinin tespiti açısından dikkate alınamayacağı belirtilmiştir. Göreve başlama günü ve seçilme günü seçenek olarak kalmaktadır. Göreve başlamaya ilişkin yönetim kurulu üyeliğine seçilen kişinin en az bir pay edinmesi ve pay sahibi olmasına ilişkin eski TTK’da yapılan düzenleme gibi İsviçre BK madde 707/2 hükmü de kaldırılmıştır. Ancak, İsviçre doktrininde, göreve başlayabilmek için pay sahipliği sıfatının zorunluluğunun istisnai olduğu, bunun zamanının tespitinin de çok zor olduğu kabul edilmekteydi. Bu zorluk sebebiyle göreve başlamanın da görev süresinin başlama tarihi olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı belirtilmekteydi. Açıklanan bu sebeplerle, sadece seçim gününün görev süresinin başlangıcı açısından belirleyici olduğu kabul edilmektedir.[2]

Bu çerçevede, ortaklar kurulu veya genel kurul kararı uyarınca seçilen yönetim kurulu veya müdürler kurulu seçildiği tarih itibariyle görev süresinin başladığının kabulü daha doğru olacaktır. Ancak, alınan kararda aksine bir düzenleme mevcut ise, bu durum kararda belirtilen esaslar çerçevesinde değerlendirilmelidir. Örneğin, genel kurul veya ortaklar kurulu kararında seçilen yönetim kurulu veya müdürler kurulunun belirli bir tarihten başlamak üzere seçilmesi halinde, kararda belirtilen tarihten itibaren görev süresi başlayacak ve göre başlama tarihi olarak anılan tarih kabul edilmelidir. Her ne kadar durum bu şekilde olsa dahi, tarafımızca, alınan genel kurul veya ortaklık kurulu kararının ilgili ticaret sicil müdürlüğünce onaylandığını tevsik eden ticaret sicil tasdiknamesinin de alınması ve ilan gerçekleşene kadar karar ve ek olarak tasdiknamenin kontrolü daha sağlıklı olacaktır. Zira, yalnızca kararın alınması üçüncü kişiler açısından bağlayıcı olmamakta, bunun ticaret sicilde tescil ve ilanının da yapılması gerekmektedir.

 

Bankacılık ve Finans Hukukundan kaynaklanan ve bankalarla yaşadığınız uyuşmazlıklar kapsamında dava süreçlerinizin yürütülmesi ve yine söz konusu işlemlerle ilgili hukuki danışmanlık talep etmeniz halinde iletişim kanallarımız üzerinden tarafımıza ulaşabilirsiniz.

Av. Mehmet Said SARIBAŞ
info@saribasakbaba.av.tr

 

DİPNOT

[1] PULAŞLI, Hasan, Şirketler Hukuku Şerhi, Cilt 2, s. 2130.

[2] PULAŞLI, s. 940.